Du behöver
- 600 g kassler benfri
- 1 st gul lök
- 2 st äpplen
- 0.5 tsk rosmarin smulad torkad
- 4 st tomater
Gratängsås:
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g riven ost
1 msk pressad apelsinsaft
1 tsk ingefära riven
salt och peppar
Ugn: 200°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Skala och hacka löken fint. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt äpple och rosmarin. Låt allt fräsa några minuter. Låt det kallna.
2
Skiva kasslern och lägg den i en smord eldfast form. Fördela äppelröran emellan kasslerskivorna.
3
Koka upp 2 dl mjölk. Vispa ut mjölet med 1 dl mjölk och vispa ner redningen i den kokande mjölken. Låt såsen koka på svag värme under fortsatt omrörning ca 3 minuter.
4
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med apelsinsaft, ingefära, salt och peppar. Häll såsen över kasslern.
5
Gör ett kryss i varje tomat och pensla dem lätt med lite matolja. Ställ ner tomaterna i kasslerformen.
6
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills allt har fin färg och är genomvarmt.