Gratinerad äppelfylld kassler

Gratängen kan göras i förväg och bara gratineras strax innan den ska serveras.

Du behöver

  • 600 g kassler benfri
  • 1 st gul lök
  • 2 st äpplen
  • 0.5 tsk rosmarin smulad torkad
  • 4 st tomater

Gratängsås:

3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g riven ost
1 msk pressad apelsinsaft
1 tsk ingefära riven
salt och peppar

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken fint. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt äpple och rosmarin. Låt allt fräsa några minuter. Låt det kallna.

2
Skiva kasslern och lägg den i en smord eldfast form. Fördela äppelröran emellan kasslerskivorna.

3
Koka upp 2 dl mjölk. Vispa ut mjölet med 1 dl mjölk och vispa ner redningen i den kokande mjölken. Låt såsen koka på svag värme under fortsatt omrörning ca 3 minuter.

4
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med apelsinsaft, ingefära, salt och peppar. Häll såsen över kasslern.

5
Gör ett kryss i varje tomat och pensla dem lätt med lite matolja. Ställ ner tomaterna i kasslerformen.

6
Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills allt har fin färg och är genomvarmt.

Scroll to Top