Du behöver
- 500 g köttfärs
- 0.75 dl ströbröd
- 0.75 dl mjölk
- 1 st burk hela tomater
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 msk basilika färsk hackad
- 1 msk senap svensk
- 17.5 st oliver urkärnade
- 2 skiva vitt formbröd
- 50 g smör eller margarin
- 1 dl riven ost
- 1 dl hackad persilja
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- soja
Ugn: 225°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Lägg ströbrödet i en skål tillsammans med mjölken. Låt tomaterna rinna av och häll spadet i ströbrödsskålen. Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
2
Tillsätt ägg, färs, salt, peppar, basilika, halverade oliver och senap. Arbeta det till en ganska lös smet.
3
Lägg färsen i en ring runt en smord eldfast form. Lägg de avrunna tomaterna i mitten.
4
Smält under tiden matfettet. Kantskär brödet och smula ner det i matfettet tillsammans med hackad persilja, riven ost och pressad vitlök. Fördela blandningen över tomaterna.
5
Pensla kransen med lite soja och grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter.
Kom ihåg att köttfärs är en ömtålig råvara som bör tillagas så snabbt som möjligt.