Svamprisotto med parmesanost

Med avorioris, svamp och parmesanost gör du denna härliga risrätt. Servera den som ensamrätt eller tillsammans med kött eller fisk.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl avorioris
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1.5 dl vitt vin
  • 1 st karljohanssvampar
  • 400 g champinjoner färska
  • 1 msk timjan färsk hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 msk bladpersilja hackad
  • 1 dl crème fraîche
  • 75 g parmesanost nyriven

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med att lägga den torkade svampen i blöt enligt förpackningens anvisningar. Dela den sedan i mindre bitar. Ansa och skär den färska svampen i mindre bitar. Fräs all svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in. Tillsätt hackad timjan och lite mera matfett. Fräs tills svampen har fin färg. Krydda med salt och peppar.

2
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite matfett på inte alltför hög värme. Höj värmen och tillsätt riset. Låt det fräsa med några minuter under omrörning. Tillsätt vin under fortsatt omrörning. Fortsätt röra tills vinet har kokat in. Sänk värmen lite.

3
Värm buljongen och häll ner någon deciliter buljong åt gången i riskastrullen. Låt buljongen koka in och tillsätt mer tills all buljongen är slut, efter ca 20 minuter. Rör ner svampen när ca 3-5 minuter återstår. Smaka av med salt och peppar.

4
Ta kastrullen från värmen och klicka ner crème fraiche och nyriven parmesanost. Rör om försiktigt och lägg på locket. (Viktigt för att få den rätta krämiga konsistensen.) Tillsätt persilja och rör om försiktigt.

Scroll to Top