Lax från Provence

Bjud gärna kokt pasta eller ris till.

Du behöver

  • 4 st laxfilé à 150 g
  • salt och peppar
  • saft av 1
  • 2 st paprikor
  • 1 st squash ca 300 g
  • 1 st purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gratängsås:

1.5 st vitlöksklyftor
1 st cocktailtomater
2 dl crème fraîche
1 dl vin torrt vitt
1 tsk fransk senap
1 st fiskbuljongtärning
50 g pinjenötter

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka av fisken. Lägg den på en skärbräda och ringla över pressad citronsaft. Krydda med salt och peppar.

2
Kärna ur paprikorna och tärna dem. Tärna squashen. Ansa och strimla purjolöken.

3
Lägg alla grönsakerna i en eldfast form och ringla över olivolja. Krydda med salt. Rör om. Stek grönsakerna mitt i ugnen ca 10 minuter.

4
Gör under tiden gratängsåsen. Halvera tomaterna och finhacka vitlöken. Fräs tomater och vitlök i lite matfett några minuter. Tillsätt crème fraiche, vin, senap och smulad buljongtärning. Låt såsen puttra samman 6-8 minuter.

5
Lägg laxfilén ovanpå grönsakerna och häll över såsen. Strö till sist över pinjenötter.

6
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.

Scroll to Top