Du behöver
- 25 g jäst
- 3.5 dl vatten fingervarmt
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1.5 dl rågmjöl fint
- vetemjöl ca 5-6 dl special
Ugn: 200°
Färs fyllning:
1 st lök liten gul
200 g blandfärs
1 msk tomatpuré
0.5 st burk krossade tomater
0.5 tsk oregano
salt och peppar
Det här behövs till 1 bröd med fyllning:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olivolja och salt.
2
Arbeta in rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn tills allt är jämnt smuligt.
4
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar. Låt allt puttra samman tills vätskan har kokat in. Smaka av. Låt färsen kallna innan den fördelas över den utkavlade degkakan.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Kavla ut degen till en tunn kaka lika lång som en 1 1/2 liters bakform.
6
Fördela färsfyllningen över degkakan men inte ända ut i kanten. Rulla samman som en rulltårta och nyp till skarven. Lägg degrullen i smord 1 1/2 liters form och låt brödet jäsa ca 20 minuter.
7
Pensla brödet med lite kallt vatten och strö över mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
8
Stjälp försiktigt upp brödet och låt det kallna på galler under duk.
Vill du ha en vegetarisk fyllning till brödet så pröva den här: Bredd 125g kesella över den utkavlade degen. Strö över 50g tärnade marinerae soltorkade tomater och 2 msk timjan.