Öländska kroppkakor

En riktig delikatess! Man gör dem av finriven potatis och fyller med fläsk- och lökröra smaksatt med kryddpeppar. (Fast på samma sätt som för många andra recept, så finns det varianter på ingredienser och tillagning.)

Du behöver

  • 750 g potatis medelstora råa
  • 4 st potatis medelstora kokta
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

200 g fläsk rimmat
1 st gul lök
2 krm kryddpepparkorn stött

Kokning:

vatten ca 3 liter
1.5 msk salt

Tillbehör:

lingonsylt
smält smör

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Tärna fläsket. Skala och hacka löken. Fräs lök och fläsk tills det har fått lite färg. Krydda med kryddpepparn.

2
Riv de kokta potatisarna fint. Skala och riv de råa potatisarna fint. Lägg de rårivna potatisarna i en sil och kläm ur så mycket vätska som möjligt.

3
Blanda samman potatissorterna med mjöl och salt till en deg. Skölj händerna i kallt vatten och gör ca 8-10 runda bollar av smeten. Gör en fördjupning mitt i varje. Fyll gropen med fläskröra och forma till en rund boll igen.

4
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner kroppkakorna och låt dem sjuda sakta ca 30 minuter. Tag upp dem med hålslev och servera dem genast tillsammans med lingonsylt och smält smör.

Scroll to Top