Ostgifflar

Mumsiga gifflar att äta till de flesta soppor.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 dl dinkelmjöl
  • vetemjöl ca 9-10 dl special

Fyllning:

smältost

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
riven ost

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt salt, dinkelmjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma runda bullar och kavla ut dem till stora runda kakor. Sporra ut 8 trianglar från varje.

4
Lägg lite smältost överst på varje triangel. Rulla ihop, forma till gifflar och tänj degen lite så att skarven kommer på undersidan. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar att jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.

6
Låt gifflarna kallna på galler under duk. De går att frysa.

Scroll to Top