Frostad romkaka med rostade nötter

En kalasgod mjuk kaka med festlig frosting.

Du behöver

  • 125 g russin
  • 0.75 dl rom gärna lagrad
  • 1.5 dl hasselnötskärnor
  • 250 g smör mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Frosting:

3 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk citron pressad saft eller rom
strössel

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Lägg russinen i en skål och häll över rom. Täck över med plastfolie. Låt russinen dra över natten.

2
Rosta hasselnötskärnorna så att de blir mörka i färgen på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter. Lägg nötkärnorna på en handduk att svalna och gnugga sedan loss skalet.

3
Smörj och bröa en rund stor kransform som rymmer 2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt nötter och romrussin. Ös upp smeten i formen och platta till ytan.

4
Grädda kaka i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp och får svalna. Blanda florsocker, äggvita och citronsaft eller rom. Bred frostingen över kakan och strö över strössel.


Kommentar:
Baka kakan i en tvåliters rund kransform.

Scroll to Top