Du behöver
- 125 g russin
- 0.75 dl rom gärna lagrad
- 1.5 dl hasselnötskärnor
- 250 g smör mjukt
- 2 dl strösocker
- 4 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Frosting:
3 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk citron pressad saft eller rom
strössel
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Lägg russinen i en skål och häll över rom. Täck över med plastfolie. Låt russinen dra över natten.
2
Rosta hasselnötskärnorna så att de blir mörka i färgen på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter. Lägg nötkärnorna på en handduk att svalna och gnugga sedan loss skalet.
3
Smörj och bröa en rund stor kransform som rymmer 2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt nötter och romrussin. Ös upp smeten i formen och platta till ytan.
4
Grädda kaka i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp och får svalna. Blanda florsocker, äggvita och citronsaft eller rom. Bred frostingen över kakan och strö över strössel.
Baka kakan i en tvåliters rund kransform.