Du behöver
- 1 st skinka lagom stor
Griljering:
1 st äggula
2 msk senap osötad
1 msk honung
1 msk ströbröd
1 st apelsin rivet skal
Ugn: 200º
Det här behövs till en skinka:
Gör så här
1
Ugnsbaka julskinkan: Lägg skinkan med svålsidan upp på ett stort ark aluminiumfolie och svep om folien väl. Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den i ugnen på nedersta falsen i 175º, ca 50-75 minuter per kilo skinka. Utan folie tillagas skinkan i 125º, ca 1-2 timmar per kilo skinka. Julskinkan är klar när termometern visar 70-75º. Tillagningstiden varierar beroende på skinkans vikt och form. En rund skinka behöver längre tid än en långsmal. Griljera skinkan (se nedan).
2
Koka (sjud) julskinkan: Lägg skinkan i en gryta och häll på så mycket vatten att det täcker skinkan. Koka upp, sänk värmen och tillsätt några kryddpepparkorn, lagerblad, en gul lök och en bit morot. Låt skinkan sjuda på svag värme under lock, tills termometern visar 70-75º. Det tar ca 40-60 minuter per kilo skinka. Griljera skinkan (se nedan).
3
Före griljering: Låt skinkan svalna något och ta bort nät och svål. Ta bort termometern. Klipp upp nätet när skinkan svalnat något och dra bort nät och svål. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat.
4
Blanda samman äggula, senap, honung, ströbröd och apelsinskal. Pensla blandningen över skinkan.
5
Griljera skinkan i nedre delen av ugnen, ca 10-15 minuter eller tills skinkan fått vacker färg. Servera skinkan uppskuren i skivor tillsammans med varma sviskon, kokt brysselkål och ugnsstekta äpplen.
Köp en färdigkokt skinka utan svål. Ta bort nätet, skär bort så mycket av fettet som du önskar och griljera sedan skinkan. Låt skinkans kokspad svalna snabbt och använd det till exempelvis kål, doppspad och grönkålssoppa.