Du behöver
- 1 pkt bacon 140 g
- 500 g kalvlever
- 1 st gul lök
- 4 st ansjovisfiléer
- 250 g fläskfärs fet
- 2 st ägg
- 0.75 dl majsstärkelse
- 2 msk sirap mörk
- 1.5 dl grädde
- 1 dl portvin rött
- 1 msk kalvfond
- 2 tsk salt
- 1 tsk mejram
- 0.5 tsk svartpeppar nymald
- 2 krm ingefära
- 2 krm kryddpeppar stött
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Klä en avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter med baconskivorna. Lägg dem längs med formen.
2
Skär levern i bitar. Skala och dela löken. Finfördela lever, lök och ansjovis i en matberedare. Tillsätt fläskfärs, ägg, majsstärkelse, sirap, grädde, portvin, kalvfond, salt och kryddor. Blanda väl.
3
Häll smeten i formen. Grädda pastejen i nedre delen av ugnen tills pastejen är genomgräddad, ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 70°. Lägg över en bit folie om pastejen blir för mörk på ytan. Låt pastejen kallna i formen.
Att frysa pastejen går bra, men den blir då något grynig i konsistensen. Det är bättre att frysa in pastejsmeten i fryspåsar. Tina därefter smeten, häll upp den i form och grädda som ovan.