Julpastej med portvin

Pastejen kan gräddas i flera mindre formar. Tiden i ugnen blir då kortare, men innertemperaturen ska vara 70°.

Du behöver

  • 1 pkt bacon 140 g
  • 500 g kalvlever
  • 1 st gul lök
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 250 g fläskfärs fet
  • 2 st ägg
  • 0.75 dl majsstärkelse
  • 2 msk sirap mörk
  • 1.5 dl grädde
  • 1 dl portvin rött
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 0.5 tsk svartpeppar nymald
  • 2 krm ingefära
  • 2 krm kryddpeppar stött

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Klä en avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter med baconskivorna. Lägg dem längs med formen.

2
Skär levern i bitar. Skala och dela löken. Finfördela lever, lök och ansjovis i en matberedare. Tillsätt fläskfärs, ägg, majsstärkelse, sirap, grädde, portvin, kalvfond, salt och kryddor. Blanda väl.

3
Häll smeten i formen. Grädda pastejen i nedre delen av ugnen tills pastejen är genomgräddad, ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 70°. Lägg över en bit folie om pastejen blir för mörk på ytan. Låt pastejen kallna i formen.


Kommentar:
Att frysa pastejen går bra, men den blir då något grynig i konsistensen. Det är bättre att frysa in pastejsmeten i fryspåsar. Tina därefter smeten, häll upp den i form och grädda som ovan.

Scroll to Top