Olivbröd

Tycker du inte om smaken på oliver så baka brödet med soltorkade tomater i stället. Båda varianterna smakar bra till soppa och sallad.

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2.5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk fiberhusk
  • salt
  • 5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 st liten burk gröna oliver med pimientofyllning (140 g varav 85 g oliver)
  • glutenfri mjölmix
  • 1 dl parmesanost riven
  • ägg
  • sesamfrö

Det här behövs till 1 bröd:

Gör så här

1
Smula jästen och rör ut med det ljumma degspadet av filmjölk eller naturell yoghurt och rapsolja. Tillsätt 1 msk Fiberhusk och låt det svälla i 10 minuter. Fortsätt degsättningen med 1/2 tsk salt och 5 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen smidig och slät och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

2
Öppna under tiden oliverna och hacka dem grovt. Strö 1/2 dl mjölmix över degen och arbeta ihop den efter jäsningen. Tillsätt så mycket mjölmix, 1/2 dl i taget, att du kan hantera degen på bordet.

3
Kavla ut degen till en rektangulär platta och strö först en sträng av olivhacket längs med mitten av degplattan. Strö 1 dl riven parmesanost ovanpå och rulla ihop så att skarven på degrullen kommer underst.

4
Lägg brödet på plåt att jäsa i ca 20 minuter. Skåra brödet med en vass kniv lite på snedden. Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön över om du har. Grädda i 200° varm ugn i ca 20 minuter på andra falsen nerifrån. Låt brödet kallna i bakduk.


Kommentar:
Brödet är godast nygräddat men det kan frysas och sedan värmas och ätas lite ljummet.

Scroll to Top