Äkta palt

Äkta palt av rå mandelpotatis, kornmjöl och rimmat fläsk. Serveras med lingon.

Du behöver

  • 1 kg mandelpotatis skalad och mald eller riven
  • 1.5 tsk salt
  • 3 dl kornmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g fläsk rimmat, tärnat

Kokning:

4 l vatten
2 msk salt

Servera med:

lingonsylt
råkostsallad
smör

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Låt den malda eller rivna potatisen rinna av i en sil. Blanda sedan potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl tills degen är riktigt fast i konsistensen.

2
Dela degen i 12 bitar och forma till runda bollar. Tryck ut varje boll i handen så att degen blir platt och lägg en sked med rimmat fläsk i mitten. Vik ihop degen över fläsket, nyp samman och forma till en rund palt.

3
Koka upp vattnet i en 6 liters gryta. Salta vattnet och lägg ner paltarna allt eftersom de är fyllda och formade till runda paltar. Blöt händerna så går det lättare.

4
Sjud palten i grytan under lock, ca 1 timme. Kolla att ingen har fastnat på botten. Ta upp palten med hålslev och servera med råkost, lingon och äkta smör.

Scroll to Top