Du behöver
- 1 kg mandelpotatis skalad och mald eller riven
- 1.5 tsk salt
- 3 dl kornmjöl
- 6 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g fläsk rimmat, tärnat
Kokning:
4 l vatten
2 msk salt
Servera med:
lingonsylt
råkostsallad
smör
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Låt den malda eller rivna potatisen rinna av i en sil. Blanda sedan potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl tills degen är riktigt fast i konsistensen.
2
Dela degen i 12 bitar och forma till runda bollar. Tryck ut varje boll i handen så att degen blir platt och lägg en sked med rimmat fläsk i mitten. Vik ihop degen över fläsket, nyp samman och forma till en rund palt.
3
Koka upp vattnet i en 6 liters gryta. Salta vattnet och lägg ner paltarna allt eftersom de är fyllda och formade till runda paltar. Blöt händerna så går det lättare.
4
Sjud palten i grytan under lock, ca 1 timme. Kolla att ingen har fastnat på botten. Ta upp palten med hålslev och servera med råkost, lingon och äkta smör.