Du behöver
- 350 g potatis kokt och pressad
- 4.5 dl bröd kärnvetemjöl med fullkorn för kakor och
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 100 g smör mjukt
Fyllning:
2 st ägg kokta och hackade
200 g räkor hackade
2 msk dill hackad
2 dl västerbottensost riven
salt och peppar
Pensling:
1 st ägg uppvispat
Ugn: 225º
Det här behövs till ca 24 små piroger:
Gör så här
1
Blanda potatis med mjölet blandat med salt och bakpulver. Tillsätt smöret och arbeta ihop allt till en deg.
2
Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter.
3
Blanda samman ägg, räkor, dill och ost i en skål. Smaka av med salt och peppar.
4
Lägg en sked fyllning i mitten på varje rundel. Pensla runt kanten med uppvispat ägg, vik ihop och nyp samman kanten på pirogerna. Forma kanten i vågor och sätt pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
5
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Servera med sallad.
Degen till pirogerna kan gärna vila i en plastpåse i kylen någon timme.
Fyllningen kan varieras med 200 g tonfisk i burk istället för räkor.