Potatispiroger med ägg och räkor

Små och saftiga blir pirogerna med räkor och ägg och smak av västerbottenost.

Du behöver

  • 350 g potatis kokt och pressad
  • 4.5 dl bröd kärnvetemjöl med fullkorn för kakor och
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör mjukt

Fyllning:

2 st ägg kokta och hackade
200 g räkor hackade
2 msk dill hackad
2 dl västerbottensost riven
salt och peppar

Pensling:

1 st ägg uppvispat

Ugn: 225º

Det här behövs till ca 24 små piroger:

Gör så här

1
Blanda potatis med mjölet blandat med salt och bakpulver. Tillsätt smöret och arbeta ihop allt till en deg.

2
Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter.

3
Blanda samman ägg, räkor, dill och ost i en skål. Smaka av med salt och peppar.

4
Lägg en sked fyllning i mitten på varje rundel. Pensla runt kanten med uppvispat ägg, vik ihop och nyp samman kanten på pirogerna. Forma kanten i vågor och sätt pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

5
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Servera med sallad.


Kommentar:
Degen till pirogerna kan gärna vila i en plastpåse i kylen någon timme.
Fyllningen kan varieras med 200 g tonfisk i burk istället för räkor.

Scroll to Top