Butterkaka

Du behöver 25 g jäst 75 g smör eller margarin 2 dl mjölk 0.25 tsk salt 0.5 dl socker 1 st ägg vetemjöl ca 7-7...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 0.25 tsk salt
  • 0.5 dl socker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 7-7 1/2 dl

Fyllning 1:

75 g smör eller margarin
4 msk socker
1 tsk vanillinsocker

Fyllning 2:

1 dl vaniljkräm
0.5 dl russin

Pensling och garnering:

ägg uppvistat
1 dl florsocker
vatten knappt 1 msk

Ugn: 200°

Vaniljkräm:

2 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk socker
1 msk maizenastärkelse
1 msk vanillinsocker

Det här behövs:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Gör under tiden fyllning 1. Rör matfett, socker och vanillinsocker poröst och smidigt. Koka marzánkrämen eller vaniljkrämen till fyllning 2. Låt den kallna.

4
Stjälp upp degen på arbetsbordet och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30×45 cm. Bred fyllning 1 över degkakan och strö på russin. Rulla samman.

5
Skär rullen i ca 12 lika stora bitar. Lägg dem glest i en smord form, ca 25 cm diameter, gärna med löstagbar kant. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Gör en djup fördjupning i varje bulle och fyll groparna med ca 1 dl av vaniljkrämen. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan kallna på galler under duk.

7
Rör ut florsocker med vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över kakan. Den går att frysa.

8
Vaniljkräm: Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsenastärkelse i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner vanillinsocker. Låt krämen kallna.


Kommentar:
Använd inte stålvisp i en aluminiumkastrull, då kan vaniljkrämen missfärgas.

Scroll to Top