Nässelpaj med rökt skinka

Vårens första nässlor blir delikata i paj tillsammans med skinka, lök och örter.

Du behöver

Pajdeg:

0.75 dl kruskakli
2 dl vetemjöl
50 g valnötskärnor
75 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

6 st schalottenlökar grovt hackade
1 msk smör
200 g nässlor förvällda och hackade
2 krm salt
0.5 tsk mejram
0.5 tsk timjan
1 krm svartpeppar nymald

Äggstanning:

2 st ägg
1 dl kesella 1%
0.5 dl mjölk
salt och peppar

Garnering:

100 g skinkinnanlår eller rökt kalkonbröst, i tunna skivor
1 st rädisor knippe

Ugn: 225º

Det här behövs:

Gör så här

1
Mixa kruskakli, vetemjöl och valnötskärnor i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör tills det bildas en degboll.

2
Tryck ut degen i en avlång pajform, ca 10×30 cm, eller i en rund, 23 cm i diameter. Ställ formen i kylen 30 minuter.

3
Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.

4
Fräs lök och smör tillsammans med nässlorna i en stekpanna tills det mesta av vätskan har kokat in.

5
Salta och krydda med mejram, timjan och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet.

6
Vispa samman ägg, kesella och mjölk. Salta och peppra. Häll försiktigt äggstanningen över nässlorna. Ta en gaffel och rör om lite försiktigt så att nässlorna blandas med äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Servera med skinkrullar, rädisor och sallad.

Scroll to Top