Du behöver
- 3 dl vatten och 1 msk rapsolja
- 1 pkt jäst (50 g)
- 0.5 dl lättströ strö
- 2 krm salt
- 8 dl dinkelmjöl
Fyllning:
0.5 dl äpple grovt rivet med skal
0.75 msk ingefärsrot riven
Till pensling:
ägg uppvispat
Det här behövs till 16 bullar:
Gör så här
1
Värm vatten och olja till 37° ca och rör ut jästen i detta.
2
Tillsätt övriga ingredienser men spar en del av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i övertäckt bunke i ca 40 minuter.
3
Tillsätt lite mer av mjölet och arbeta ihop degen efter jäsningen.
4
Skrapa ned degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut till dem 20×30 cm stora plattor och dela upp fyllningen. Rulla ihop med skarven under. Klipp bullar med två flikar så som du ser på bilden.
5
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter på plåten och pensla dem med uppvispat ägg före gräddningen. Grädda bullarna på mittfalsen i ca 10 minuter och låt dem kallna under bakduk. De kan frysas.