Skaldjurspaté med sauce verte

Den här läckra patén med fisk, kräftstjärtar och räkor kan förberedas en eller två dagar innan den ska serveras om du förvarar den i kylen.

Du behöver

Det här behövs till 8-10 port:

600 g fiskfilé kolja och lax
2 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
0.5 krm kajennpeppar
2 msk potatismjöl
3 st ägg
3 dl vispgrädde
200 g kräftstjärtar och räkor
2 msk dill hackad
1 msk smör till formen

Sauce verte:

150 g babyspenat
1 dl lättmajonnäs
2 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
0.5 dl dill persilja, gräslök
1 krm dragon
0.5 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald

Dekoration:

citronklyftor
tomatklyftor
gröna ärter
dill

Ugn: 175º

Gör så här

1

Lägg fisken i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl och ägg. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet, som håller samman. Blanda ner skaldjur och dill på låga varvtal, så att de inte mosas sönder.

2

Lägg en bit bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut fisksmeten i formen. Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén, ca 45 minuter. Ta bort bakplåtspapperet de sista 5 minuterna. Låt patén kallna.

3

Lägg spenaten i ett durkslag. Slå över kokande vatten så att spenaten slakar. Spola spenaten kall med kallt vatten. Krama ur vattnet. Mixa spenaten i matberedaren eller finhacka den med kniv.

4

Blanda samman lättmajonnäs, crème fraiche och gräddfil. Tillsätt spenat, dill, persilja, gräslök, dragon, salt och peppar. Smaka av. Ställ såsen kallt till serveringen. Stjälp upp och skär patén i skivor. Dekorera med citronklyftor, tomatklyftor, gröna ärter och dill. Servera med sås, sallad och kokt potatis.


Kommentar:
Servera skaldjurspatén som lunchrätt med sallad och potatis eller som förrätt med rosenbröd.

Scroll to Top