Du behöver
Det här behövs till 8-10 port:
600 g fiskfilé kolja och lax
2 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
0.5 krm kajennpeppar
2 msk potatismjöl
3 st ägg
3 dl vispgrädde
200 g kräftstjärtar och räkor
2 msk dill hackad
1 msk smör till formen
Sauce verte:
150 g babyspenat
1 dl lättmajonnäs
2 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
0.5 dl dill persilja, gräslök
1 krm dragon
0.5 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
Dekoration:
citronklyftor
tomatklyftor
gröna ärter
dill
Ugn: 175º
Gör så här
Lägg fisken i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl och ägg. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet, som håller samman. Blanda ner skaldjur och dill på låga varvtal, så att de inte mosas sönder.
Lägg en bit bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut fisksmeten i formen. Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén, ca 45 minuter. Ta bort bakplåtspapperet de sista 5 minuterna. Låt patén kallna.
Lägg spenaten i ett durkslag. Slå över kokande vatten så att spenaten slakar. Spola spenaten kall med kallt vatten. Krama ur vattnet. Mixa spenaten i matberedaren eller finhacka den med kniv.
Blanda samman lättmajonnäs, crème fraiche och gräddfil. Tillsätt spenat, dill, persilja, gräslök, dragon, salt och peppar. Smaka av. Ställ såsen kallt till serveringen. Stjälp upp och skär patén i skivor. Dekorera med citronklyftor, tomatklyftor, gröna ärter och dill. Servera med sås, sallad och kokt potatis.
Servera skaldjurspatén som lunchrätt med sallad och potatis eller som förrätt med rosenbröd.