Du behöver
- 3 msk ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 1.5 dl vatten
- 500 g köttfärs
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 0.5 tsk dragon smulad
- 100 g skinka rökt
Sås:
1 msk lök finhackad gul
1.5 msk vetemjöl
2.5 dl buljong
1 dl mellangrädde
0.5 tsk dragon smulad
soja
1 msk konjak
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Lägg ströbröd och potatismjöl i en skål. Häll över vatten och låt det stå och svälla ca 10 minuter.
2
Tillsätt färs, ägg, salt, peppar och dragon. Tärna skinkan och rör ner den i färsen. Arbeta allt till en smidig smet. Forma ca 8 biffar.
3
Stek biffarna gyllene på båda sidorna i lite matfett, ca 3-4 minuter på varje sida. Ta upp biffarna.
4
Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett till såsen. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde och låt såsen småputtra några minuter. Smaka av med dragon, soja och konjak.
5
Lägg ner biffarna i såsen och låt allt bli genomvarmt. Bjud provensalska tomater och ugnsrostade rotfrukter till.
Färs är en färskvara som helst ska tillagas samma dag. Arbeta färsen “lagom” mycket.