Lammkotletter med potatis- och kronärtskocksgratäng

Rosmarin, citron och vitlök smaksätter marinaden till lammkotletterna.

Du behöver

  • 8 st lammkotletter dubbla
  • salt svartpeppar

Marinad:

0.5 dl soja Mrs Cheng
0.5 dl olivolja
0.5 st citron rivet skal
1.5 msk färsk rosmarin hackad
2 st vitlöksklyftor rivna

Gratäng:

1.5 kg potatis
400 g kronärtskocka i bitar, frysta och tinade
2 tsk salt
3 krm svartpeppar nymald
35 g gräslök skivad
200 g gratängost
4 dl vispgrädde

Ugn: 225º

Sås:

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk het
salt och peppar
0.5 krm muskotnöt riven

Garnering:

minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Börja med gratängen. Skala potatisen och skär den i bitar. Varva potatis, kronärtskockor, salt, svartpeppar och gräslök i en stor smord ugnssäker form.

2
Strö osten ovanpå och häll över grädden. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen, ca 1 timme tills potatisen känns mjuk.

3
Blanda soja, olja, citronskal, rosmarin och vitlök i en stor fryspåse. Snitta fettkanten på lammkotletterna och lägg ner dem i marinaden och gnid runt den. Låt köttet marinera en timme.

4
Ta upp kotletterna från marinaden och torka av dem med hushållspapper. Grilla dem ca 3 minuter per sida. Servera med gratäng och blandad sallad.

5
Smörj en ugnssäker form. Börja med att lägga lite sås i botten, ett lager lasagneplattor, ett lager sås och ett lager köttfärssås. Fortsätt att varva lasagneplattor, sås och köttfärssås. Avsluta med sås. Strö över parmesan- och mozzarellaost. Grädda lasagnen i ugnen i ca 30 minuter. Servera med sallad.

Scroll to Top