Lax- och kräftpaj

Gör gärna pajskalet i förväg men fyll det strax innan pajen ska serveras.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • vatten ca 2 msk kallt

Fyllning:

4 dl lätt crème fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk salt
1 tsk pressad citronsaft
1 dl dill hackad och
persilja
2 tsk fransk senap
2 st äpplen
250 g grön sparris
100 g laxfilé rökt
1 st kräftstjärtar burk i lag
mâchesallad ca 75 g
dill

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga den i botten. Sätt aluminiumfolie runt kanten och ställ pajformen kallt ca 30 minuter.

2
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills det har fin färg. Ta bort folien och låt pajskalet kallna.

3
Rör samman crème fraiche med gräddfil, salt, citronsaft, dill, persilja och senap. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Rör ner dem i crème fraicheblandningen.

4
Är sparrisen djupfryst så koka den enligt förpackningens anvisningar. Skär annars av den träiga biten nertill och koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 4-8 minuter beroende på tjockleken. Låt den rinna av. Dela sparrisen i bitar.

5
Tärna laxfilén. Låt kräftstjärtarna rinna av. Rör ner hälften av sparrisen, hälften av kräftstjärtarna och all laxfilén i crème fraicheröran.

6
Lägg salladen runt kanten och fyll pajskalet med crème fraicheröran strax innan pajen ska serveras. Strö resterande kräftstjärtar, sparris och dill över.

Scroll to Top