Majsknäcke

Ett lite annorlunda knäckebröd som kan användas istället för kex på ostbrickan.

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 3 dl vatten och 2 msk rapsolja
  • 2 dl polenta (majsgryn)
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.5 tsk salt
  • 4 dl glutenfri mjölmix + 1/2 dl extra vid utbakningen
  • 1 tsk brödkrydda stötta
  • 0.5 tsk hjorthornssalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen och rör ut den med det ljumma degspadet.

2
2. Tillsätt majsgryn, Fiberhusk och salt till jästlösningen. Låt svälla i 10 minuter.

3
Häll i 3/4 av mjölmixen, hjorthornssalt och kryddor. Arbeta samman allt till en smidig deg. Täck över bunken och låt degen jäsa i 45 minuter.

4
Arbeta ihop degen med lite mer mjölmix och skrapa ned den på bordet.

5
Knåda degen och dela den mitt itu. Rulla ut bitarna till två längder och dela vardera i nio bitar.

6
Gör en pappmall med storleken 10×12 cm. Kavla ut degbitarna med kruskavel och putsa till storleken med hjälp av pappersmallen.

7
Nagga rutorna med gaffel och skjut in plåten mitt i ugnen. Grädda i knappt 10 minuter. Stäng av värmen och låt knäcke-bröden torka på eftervärmen (ugnsluckan på glänt) i 10 minuter. Låt kallna och förvara torrt.


Kommentar:
Majsknäcke passar att bjuda till soppa eller till ost av olika slag. Vi rev getost och blandade med crème fraiche till lagom konsistens.

Scroll to Top