Exotisk fläskfilé

Bjud en sallad och kokt ris till.

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 0.5 st rödlök
  • 1 st röd paprika
  • 2 st banan små
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 0.75 dl mango chutney
  • salt

Garnering:

valnötter
hackad persilja

Ugn: 225°

0.5 st burk aprikoser

Gräddsås:

sky ca 2 dl silad från stekningen,
2 dl hönsbuljong av tärning
2.5 msk vetemjöl
2 msk vermouth vit
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Ugn: 225º

1 st citron rivet skal och pressad saft
3 msk olja
salt och peppar
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem till platta biffar. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i lite matfett tills det har fått fin färg. Lägg över köttet i eldfast form eller på fat med kant.

2
Skala löken och strimla den tunt. Fräs den lätt i lite matfett. Fördela den över köttet. Kärna ur och tärna paprikan. Skala bananerna och skiva dem. Fördela paprika och bananer över köttet.

3
Vispa grädden till skum. Rör ner curry, sambal oelek och mango chutney. Smaka av med salt.

4
Bred blandningen över köttet och gratinera mitt i ugnen ca 15–20 minuter eller tills det har fin färg och är genomvarmt. Strö över lite valnötter och hackad persilja.

5
Skaka samman mjölet med grädde och rör ner det i grytan. Lägg i avrunna aprikoser och låt grytan småputtra i ytterligare några minuter. Bjud grytan tillsammans med luftigt ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top