Adventslängd

Du behöver 0.5 pkt jäst (25 g) 2.5 dl mjölk 0.5 dl flytande fett 1 msk pofiber (potatisfiber, Semper) 3 msk socker 1 krm salt...

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1 msk pofiber (potatisfiber, Semper)
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 1 pkt saffran eller 1 tsk stött kardemumma
  • 8.5 dl glutenfri mjölmix + 1.5 dl

Fyllning:

1.5 dl kesella
1 st äpple grovrivet
1 dl russin hackade
1 dl solrosfrön rostade hackade

Pensling:

ägg och mjölk

Garnering:

pärlsocker

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör ut jäst med det ljumma degspadet av mjölk och fett. Tillsätt Pofiber eller Fiberhusk och låt stå i 10 minuter.

2
Fortsätt degsättningen med socker, salt, saffran (0,5 g) eller kardemummakärnor och arbeta in 8 1/2 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen smidig och låt jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.

3
Blanda under tiden ihop en fyllning av ostmassa, grovrivet äpple med skal, hackade russin och rostade, hackade solrosfrön. Strö 1/2 dl glutenfri mjölmix över degen och arbeta ihop den efter jäsningen. Skrapa ned degen på bordet som du först har pudrat med mjölmix. Knåda lätt och kavla ut till en platta i formatet 25×35 cm. Bred på fyllningen, rulla till en längd och lägg på plåt med skarven nedåt. Gör skåror på snedden med en vass kniv på längdens ovansida och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Vispa samman 1/2 ägg med lite mjölk och pensla med detta.

4
Strö eventuellt på någon matsked pärlsocker och grädda i 200° på andra falsen nerifrån i 20 minuter. Låt kallna under bakduk. Kan frysas.

Scroll to Top