Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl flytande fett
- 1 msk pofiber (potatisfiber, Semper)
- 3 msk socker
- 1 krm salt
- 1 pkt saffran eller 1 tsk stött kardemumma
- 8.5 dl glutenfri mjölmix + 1.5 dl
Fyllning:
1.5 dl kesella
1 st äpple grovrivet
1 dl russin hackade
1 dl solrosfrön rostade hackade
Pensling:
ägg och mjölk
Garnering:
pärlsocker
Ugn: 200°
Det här behövs:
Gör så här
1
Rör ut jäst med det ljumma degspadet av mjölk och fett. Tillsätt Pofiber eller Fiberhusk och låt stå i 10 minuter.
2
Fortsätt degsättningen med socker, salt, saffran (0,5 g) eller kardemummakärnor och arbeta in 8 1/2 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen smidig och låt jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.
3
Blanda under tiden ihop en fyllning av ostmassa, grovrivet äpple med skal, hackade russin och rostade, hackade solrosfrön. Strö 1/2 dl glutenfri mjölmix över degen och arbeta ihop den efter jäsningen. Skrapa ned degen på bordet som du först har pudrat med mjölmix. Knåda lätt och kavla ut till en platta i formatet 25×35 cm. Bred på fyllningen, rulla till en längd och lägg på plåt med skarven nedåt. Gör skåror på snedden med en vass kniv på längdens ovansida och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Vispa samman 1/2 ägg med lite mjölk och pensla med detta.
4
Strö eventuellt på någon matsked pärlsocker och grädda i 200° på andra falsen nerifrån i 20 minuter. Låt kallna under bakduk. Kan frysas.