Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 5 dl mjölk
- 0.5 dl flytande fett
- 1 msk pofiber
- 0.5 dl socker
- 9 dl glutenfri mjölmix
- 1 st ägg
Fyllning:
75 g mandelmassa
6 msk flytande fett
Dekoration:
mandelspån
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jäst i en bunke och rör ut med det ljumma degspadet (37°) av mjölk och 1/2 dl flytande fett. För att degen ska bli saftigare kan du också tillsätta 1 msk Pofiber (Semper) eller Fiberhusk och låta svälla i 10 minuter.
2
Arbeta in socker och 9 dl glutenfri mjölmix och pudra över ytan med 1/2 msk mjölmix. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
3
Gör fyllningen genom att riva mandelmassa grovt och blanda med 6 msk flytande fett (60 g om du väljer smör) och en rågad tesked kakao.
4
Ställ ut cirka 20 formar på plåten och ta fram en 2 liters fryspåse. Slå ihop degen efter jäsningen och tillsätt ytterligare någon deciliter mjölmix, samt 1/2 uppvispat ägg. Degen ska inte vara för fast när du skrapar ned den i påsen. Klipp ett hål i påsens ena hörn och spritsa ut klickar i formarna. Tryck en fördjupning i varje bulle och fördela fyllningen.
5
Låt bullarna jäsa väl innan du penslar med resten av ägget och strör på flagad mandel (mandelspån). Jästiden kan variera, men beräkna 30–40 minuter. Skjut in plåten på mittfalsen i 250° varm ugn och grädda bullarna i 10–12 minuter. De kan frysas.