Grovt formbröd

Den här gången har vi valt att använda Mix Wells glutenfria mjölmixer, dels det mörka som bland annat innehåller betfiber, linfrö och skummjölkspulver, dels det ljusa som också innehåller skummjölk och vetestärkelse. Vitaminer och mineraler ingår i båda. Brödet blir extra saftigt eftersom vi förutom Fiberhusk (som binder vätska) har kokt kall potatis i degen.

Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 st kokta kalla potatisar kalla potatisar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk brödkrydda mald
  • 5 dl basmjöl mörkt
  • 6 dl basmjöl ljust

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula jäst i en bunke och rör ut med det ljumma degspadet av 5 dl vatten och olja. Tillsätt 1 msk Fiberhusk och låt det stå och svälla i 10 minuter.

2
Riv kalla potatisar på råkostjärn och tillsätt raspet tillsammans med 1 tsk av vardera salt och mald brödkrydda. Arbeta in 5 dl mörkt basmjöl och 6 dl ljust basmjöl och låt jäsa i övertäckt bunke när degen känns smidig och lätt.

3
Efter ca 30 minuter är det dags att arbeta ihop degen efter jäsningen. Om du tycker att degen klibbar kan du tillsätta ett par matskedar ljust basmjöl. Skrapa ned degen i en väl smord långform som rymmer 1 3/4 liter. Nagga ytan med en gaffel och låt brödet jäsa medan ugnen värms till 200°. Grädda på andra falsen nerifrån i ca 30 minuter.

4
Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna i bakduk. Brödet kan frysas.


Kommentar:
Ljust och mörkt basmjöl finns i större Hemköps- och Willysbutiker. Det kan också fås på apotek mot livsmedelsanvisning.

Scroll to Top