Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2.5 dl vatten
- 2 msk olja
- 0.5 msk fiberhusk
- 2 dl polenta majsgryn
- 0.5 tsk hjortronsalt
- mjölmix +5 dl glutenfri
- 1 tsk brödkrydda malda
- 0.75 tsk salt
Ugn: 225°
Det här behövs till 16 runda kakor:
Gör så här
1
Rör ut jäst med det ljumma degspadet av vatten och olja. Häll i Fiberhusk och polenta och låt det svälla i 10 minuter.
2
Blanda hjorthornssalt med mjölmix och fortsätt degsättningen med detta. Rör vidare i brödkryddor, salt och ytterligare 5 dl mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.
3
Smörj 3 plåtar och skrapa ned degen på ett bord som du först har pudrat med mjölmix. Knåda samman degen och beräkna att du behöver 1 dl mix under kavlingen. Rulla ut degen till en längd, dela den först i två halvor och därefter i 8 bitar vardera.
4
Forma varje bit till en bulle, använd kruskavel och kavla ut tunna kakor, 14 cm i diameter. Beräkna att det ryms 6 stycken kakor på varje plåt. Grädda i 225° varm ugn i ca 8 minuter på mittfalsen.
5
Låt de gräddade knäckebröden ligga kvar på plåten. När alla knäckebröden är gräddade kan du stänga av värmen, vänta i 10 minuter och sedan skjuta in de tre plåtarna igen på olika nivåer. Detta för att knäckebröden ska torka och bli spröda. Låt dem vara kvar i ugnen ett par timmar och förvara dem sedan torrt.