Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 9 dl glutenfri mjölmix
- 3 tsk hjortronsalt
- 1 st ägg
- 2 dl filmjölk eller söt mjölk
- bittermandelarom några droppar, alt 3/4-1 tsk skal av citron eller apelsin eller stötta kardemummakärnor
Ugn: 225°
Det här behövs:
Gör så här
1
Finfördela 100 g kylskåpskallt smör eller margarin i 9 dl glutenfri mjölmix blandat med 3 tsk hjorthornssalt. Skär fettet i grova bitar, finfördela i matberedare eller för hand.
2
Vispa upp ägg med vatten alternativt fil- eller vanlig söt mjölk. Smaksätt antingen med några droppar bittermandelarom eller med 3/4–1 tsk av de andra förslagen.
3
Pudra bordet med mjölmix och skrapa ned degen. Ha 1 dl mix i beredskap under utbakningen.
Dela degen i två bitar och rulla ut dem till längder. Ställ in dem i kyl i ca 30 minuter och skär sedan längderna i 2 cm breda bitar. Det blir totalt ca 28 stycken. Doppa den ena snittytan i hackad sötmandel eller pärlsocker. Lägg kubbarna på plåt och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i 10 minuter.
Dela degen i två bitar och rulla ut dem till längder. Ställ in dem i kyl i ca 30 minuter och skär sedan längderna i 2 cm breda bitar. Det blir totalt ca 28 stycken. Doppa den ena snittytan i hackad sötmandel eller pärlsocker. Lägg kubbarna på plåt och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i 10 minuter.
4
Låt kubbarna kallna på galler och förvara dem i burk med tätslutande lock i torrskafferi eller frys.