Mandelkubb

Ett recept som är enkelt att lyckas med. Tycker du inte om bittermandel kan du i stället smaksätta med rivet skal av citron eller apelsin eller stötta kardemummakärnor.

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 9 dl glutenfri mjölmix
  • 3 tsk hjortronsalt
  • 1 st ägg
  • 2 dl filmjölk eller söt mjölk
  • bittermandelarom några droppar, alt 3/4-1 tsk skal av citron eller apelsin eller stötta kardemummakärnor

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Finfördela 100 g kylskåpskallt smör eller margarin i 9 dl glutenfri mjölmix blandat med 3 tsk hjorthornssalt. Skär fettet i grova bitar, finfördela i matberedare eller för hand.

2
Vispa upp ägg med vatten alternativt fil- eller vanlig söt mjölk. Smaksätt antingen med några droppar bittermandelarom eller med 3/4–1 tsk av de andra förslagen.

3
Pudra bordet med mjölmix och skrapa ned degen. Ha 1 dl mix i beredskap under utbakningen.
Dela degen i två bitar och rulla ut dem till längder. Ställ in dem i kyl i ca 30 minuter och skär sedan längderna i 2 cm breda bitar. Det blir totalt ca 28 stycken. Doppa den ena snittytan i hackad sötmandel eller pärlsocker. Lägg kubbarna på plåt och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i 10 minuter.

4
Låt kubbarna kallna på galler och förvara dem i burk med tätslutande lock i torrskafferi eller frys.

Scroll to Top