Du behöver
- 3 st äggvitor
- 3 dl socker
- 50 g blockchoklad smält
Ugn: 125°
Gör så här
1
Vispa äggvitor med 3 socker. För att få marängmassan blank och fin bör du placera vispskålen över en gryta med mycket hett eller knappt sjudande vatten. Smeten ska vispas riktigt tjock innan du ringlar i 50 g smält blockchoklad. Vi valde mörk blockchoklad med 70-procentig kakaohalt.
2
Rör inte om för mycket utan låt chokladen bilda ett strimmigt mönster.
3
Klicka ut 12–13 matskedstora maränger på plåt täckt med bakplåtspapper.
4
Skjut in plåten på mittfalsen i 125° varm ugn och låt marängerna stå inne i 60 minuter.
5
Låt marängerna kallna på galler och förvara dem i burk med tättslutande lock.
Inget för glutenintoleranta!
Dinkelvete eller speltvete, som det heter i Italien och Tyskland, är i ropet just nu. Många undrar vad det är.
Dinkel är ett slags ”urvete” som odlades i Sverige och Europa för mycket länge sedan. Det kan användas på samma sätt som våra vanliga sädesslag, men har lite högre proteinhalt och annorlunda aminosyresammansättning. På grund av det senare har det ryktats om att speltvete skulle kunna användas av glutenintoleranta. Men så är inte fallet!