Du behöver
- 5 st äggvitor
- 1 tsk ättikssprit (12 %)
- 2.5 dl strösocker 1 1/4 + 1 1/4 dl
- 2 tsk maizena majsstärkelse
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde 2 1/2 + 1/2 dl
- 3 dl frukt eller bär
Garnering:
1 st kiwi
Ugn: 175°
Det här behövs till ca 10 bitar:
Gör så här
1
Vispa 5 äggvitor med ättiksprit till en skummig massa. Tillsätt 1 1/4 dl strösocker under fortsatt vispning. Blanda ytterligare 1 1/4 dl strösocker med Maizena samt vaniljsocker och vispa i detta också. Fortsätt vispa tills marängmassan är riktigt fast.
2
Bred ut smeten i en långpanna (30 x 40 cm) täckt med bakplåtspapper och grädda på mittfalsen i 175° varm ugn i 15 minuter. Sockra ytan lätt och stjälp upp kakan på bakplåtspapper.
3
Låt kakan svalna innan du rullar samman den med vispad grädde blandad med tärnad frukt eller bär, t.ex. jordgubbar. Spritsa 1/2 dl vispad grädde ovanpå och garnera med kiwi i skivor.
Vill du dra ned på fetthalten något i fyllningen så vispa 1 1/2 dl vaniljvisp (12 % fett, Milda) och blanda med 1 1/2 dl mellangrädde (27% fett).
Frukten/bären kan fukta sig något, därför kan ett par blad gelatin smältas och blandas i om rullen t.ex. ska stå till nästa dag.