Paj i adventstid

Gott tillbehör att bjuda till glöggen. Pajen kan serveras antingen varm eller kall. Om du vill förbereda den är frysen bra att ha även här.

Du behöver

  • 150 g potatis kokta, kalla
  • 100 g smör kylskåpskallt
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 0.5 dl kallt vatten
  • 1 st apelsin
  • 8 st fikon torkade
  • 1 dl russin
  • 1 dl nötter eller solrosfrön
  • 2 st ägg
  • 2 msk socker
  • 2 dl kaffegrädde

Ugn: 225° sen 200°

Det här behövs till 8 bitar:

Gör så här

1
Formen bör vara 23 cm i diameter. Riv några kokta, kalla potatisar (150 g skalad vikt). Finfördela smör eller margarin i mjölmix till en grynig massa. Tillsätt potatisen och kallt vatten. Forma blandningen till en deg och låt den vila i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.

2
Riv skalet på en tvättad apelsin så att du får 1 tsk. Skär fikon i tärningar, blanda med och nötter eller skållad mandel (du som inte tål nötter, ta solrosfrön).

3
Kavla ut degen till en tunn platta och klä formen. Förgrädda i 225° varm ugn i 15 minuter. Strö sedan fikon, russin och nötter över bottnen. Vispa upp ägg och socker, kaffegrädde och det rivna apelsinskalet. Häll äggstanningen i pajskalet och ställ formen på mittfalsen i den varma ugnen. Sänk värmen till 200°. Fortsätt gräddningen i 20 minuter till, tills ytan har fått lagom färg.

Scroll to Top