Du behöver
- 150 g potatis kokta, kalla
- 100 g smör kylskåpskallt
- 3 dl glutenfri mjölmix
- 0.5 dl kallt vatten
- 1 st apelsin
- 8 st fikon torkade
- 1 dl russin
- 1 dl nötter eller solrosfrön
- 2 st ägg
- 2 msk socker
- 2 dl kaffegrädde
Ugn: 225° sen 200°
Det här behövs till 8 bitar:
Gör så här
1
Formen bör vara 23 cm i diameter. Riv några kokta, kalla potatisar (150 g skalad vikt). Finfördela smör eller margarin i mjölmix till en grynig massa. Tillsätt potatisen och kallt vatten. Forma blandningen till en deg och låt den vila i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.
2
Riv skalet på en tvättad apelsin så att du får 1 tsk. Skär fikon i tärningar, blanda med och nötter eller skållad mandel (du som inte tål nötter, ta solrosfrön).
3
Kavla ut degen till en tunn platta och klä formen. Förgrädda i 225° varm ugn i 15 minuter. Strö sedan fikon, russin och nötter över bottnen. Vispa upp ägg och socker, kaffegrädde och det rivna apelsinskalet. Häll äggstanningen i pajskalet och ställ formen på mittfalsen i den varma ugnen. Sänk värmen till 200°. Fortsätt gräddningen i 20 minuter till, tills ytan har fått lagom färg.