Saftig fruktkaka

Precis som alla kakor med frukt blir även denna bara bättre av att stå någon dag. Vi har valt torkade aprikoser och russin men kombinera gärna fikon, suckat och syltade apelsinskal med russinen om du föredrar det.

Du behöver

  • frukt t ex
  • 1.5 st aprikoser torkade och 1 dl russin
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3.25 st glutenfri mjölmix
  • 0.5 dl pofiber
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.75 dl flytande fett

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj en kransform som rymmer 1 1/2 l och bröa den med Pofiber eller glutenfritt ströbröd. Skär torkade aprikoser i små tärningar så att du får 1 1/2 dl, och blanda med 1 dl russin. Häll på ett par deciliter kokande vatten och låt stå medan du gör i ordning smeten.

2
Vispa ägg och socker till en tjock och pösig smet. Blanda mjölmix, Pofiber och bakpulver och häll ned i äggsmeten. Tillsätt margarin tillsammans med 1 dl vatten och den avrunna frukten, och rör om så att alla ingredienser blandas.

3
Skrapa ned smeten i kransformen och grädda kakan i 175° värme i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Kakan kan frysas.


Kommentar:
Frukten kan blandas i direkt, men vi tycker att kakan vinner i saftighet om frukten får svälla en kort stund i vatten.

Scroll to Top