Hamburgerbröd

Du behöver 1 pkt jäst (50 g) 5 dl mjölk eller mjölkersättning 0.5 dl flytande fett motsvarande 50 g fast fett 2 msk fiberhusk 1...

Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl mjölk eller mjölkersättning
  • 0.5 dl flytande fett motsvarande
  • 50 g fast fett
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 8 dl mjölmix + 2-3 dl när degen arbetas ihop (vi använde Finax glutenfria mix)

Till pensling:

1 st ägg

Ugn: 250°

Gör så här

1
Värm mjölk och fett till 37°. Smula jästen och rör ut den med det ljumma degspadet. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.

2
Rör i salt och mjölmix och arbeta degen väl. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.

3
Arbeta ihop degen med så mycket mjölmix att den kan hanteras med händerna och skrapa ned degen på mjölmixat bord.

4
Forma degen till en längd, dela upp den i 12 bitar och knåda varje bit helt lätt innan du bakar ut bitarna till släta bullar.

5
Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och platta till dem så att de blir 8 cm i diameter. Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa övertäckta i 20–25 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Hamburgerbröden kan frysas.

Scroll to Top