Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 5 dl mjölk eller mjölkersättning
- 0.5 dl flytande fett motsvarande
- 50 g fast fett
- 2 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 8 dl mjölmix + 2-3 dl när degen arbetas ihop (vi använde Finax glutenfria mix)
Till pensling:
1 st ägg
Ugn: 250°
Gör så här
1
Värm mjölk och fett till 37°. Smula jästen och rör ut den med det ljumma degspadet. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2
Rör i salt och mjölmix och arbeta degen väl. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
3
Arbeta ihop degen med så mycket mjölmix att den kan hanteras med händerna och skrapa ned degen på mjölmixat bord.
4
Forma degen till en längd, dela upp den i 12 bitar och knåda varje bit helt lätt innan du bakar ut bitarna till släta bullar.
5
Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och platta till dem så att de blir 8 cm i diameter. Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa övertäckta i 20–25 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Hamburgerbröden kan frysas.