Du behöver
- 1 msk olja
- 2 dl vatten
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 1 msk fiberhusk
- 0.5 dl kesella (50 g)
- 1 msk socker
- 7 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas)
- 1 st krossad ananas (432 grams burk med 260 g fruktkött)
Till pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 250°
Gör så här
1
Värm vatten och olja till 37° och rör ut den smulade jästen med degspadet. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Fortsätt degsättningen med kesella, socker och det mesta av mjölmixen.
2
Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa den i 35–40 minuter.
3
Öppna ananasburken och låt spadet rinna av i en sil.
4
Tillsätt resten av den angivna mjölmixen och arbeta ihop degen innan du skrapar ned den på bordet. Knåda degen lätt och kavla ut den i omgångar. Ta ut rundlar och välj ett mått eller en mall som är knappt 10 cm i diameter. Lägg rundlarna på plåt. Fördela en dessertsked ananaskross på varje rundel och vik dem till halvmånar. Tryck till kanterna med gaffel och nagga också ovansidan med gaffel.
5
Pensla pirogerna med ägg och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.
6
Låt pirogerna svalna under bakduk. De kan frysas.