Tunnbrödskakor

Brödet är bakat på Lailas glutenfria mix.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 0.5 msk fiberhusk
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda stötta eller malda
  • 11.5 dl glutenfri mjölmix (Lailas)
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling:

1.5 msk flytande fett

Ugn: 250°

Gör så här

1
Värm degspadet (vatten och fett) till fingervärme, 37°.

2
Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumma blandningen medan du rör om så att jästen löser sig.

3
Häll i Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.

4
Fortsätt degsättningen med de uppräknade ingredienserna men spara 2 dl av mjölmixen samt bakpulvret till efter jäsningen i bunken.

5
Arbeta degen väl och strö över den med 1 msk mix. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.

6
Tillsätt 1 dl av resterande mjölmix tillsammans med bakpulvret och arbeta ihop degen efter jäsningen.

7
Dela degen i fyra bitar på bakbordet, forma runda bullar och kavla ut dem till kakor, 22 cm i diameter.

8
Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
9. Pensla kakorna med fett och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kallna på galler under duk. De kan frysas.


Kommentar:
Degen kan också användas till pizza men i så fall kavlas tunnare.

Scroll to Top