Du behöver
- 5 dl vatten
- 0.5 dl flytande fett
- 1 pkt jäst (50 g)
- 0.5 msk fiberhusk
- 0.5 dl ljus sirap
- 0.5 tsk salt
- 1 msk brödkrydda stötta eller malda
- 11.5 dl glutenfri mjölmix (Lailas)
- 1 tsk bakpulver
Till pensling:
1.5 msk flytande fett
Ugn: 250°
Gör så här
1
Värm degspadet (vatten och fett) till fingervärme, 37°.
2
Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumma blandningen medan du rör om så att jästen löser sig.
3
Häll i Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
4
Fortsätt degsättningen med de uppräknade ingredienserna men spara 2 dl av mjölmixen samt bakpulvret till efter jäsningen i bunken.
5
Arbeta degen väl och strö över den med 1 msk mix. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
6
Tillsätt 1 dl av resterande mjölmix tillsammans med bakpulvret och arbeta ihop degen efter jäsningen.
7
Dela degen i fyra bitar på bakbordet, forma runda bullar och kavla ut dem till kakor, 22 cm i diameter.
8
Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
9. Pensla kakorna med fett och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kallna på galler under duk. De kan frysas.
9. Pensla kakorna med fett och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kallna på galler under duk. De kan frysas.
Degen kan också användas till pizza men i så fall kavlas tunnare.