Formbröd med hirsflingor

Enkel degsättning där vi jäser degen endast gång, i formarna. Hirs är ett tropiskt sädesslag, fritt från gluten men rikt på järn.

Du behöver

  • 0.75 dl olja
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 dl hirsflingor
  • 1 tsk salt
  • mjölmix +3 dl glutenfri

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Värm 5 dl vatten med oljan till 37° (fingervärme). Smula jäst i en bunke och rör ut med degspadet. Tillsätt Fiberhusk, hirsflingor och salt och låt det stå och svälla i ca 10 minuter. Arbeta in 7 dl glutenfri mjölmix och tillsätt ytterligare 2 1/2-3 dl när degen har blivit slät och smidig. Degen ska inte vara för fast när du skrapar ned den i två väl smorda och bröade långformar som rymmer 1 1/2 l. Använd gärna hirsflingor att bröa med. Fördela degen jämnt och pudra över med ytterligare hirsflingor.

2
Låt jäsa under bakduk i knappt 60 minuter eftersom du bara jäser en gång. Grädda i 200° varm ugn i ca 35 minuter. Låt bröden kallna i bakduk och frys in det som inte går åt direkt.


Kommentar:
Dela helst bröd som du fryser in så att du inte tar fram och tinar mer än det som går åt vid varje tillfälle.

Scroll to Top