Skållat rågbröd

Fibrer mår magen bra av och vi borde alla tänka på att äta mer fibrer varje dag. För att få ett saftigare bröd bakar vi här ett rågbröd där mjölet ska skållas.

Du behöver

  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl kruskakli
  • 7 dl kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1 msk salt
  • 2 tsk brödkrydda (anis och fänkål)
  • 1.5 l grahamsmjöl
  • rågsikt +1 dl

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Börja med att mäta upp rågmjöl och kruskakli i en bunke. Koka upp vatten och häll bubblande hett över innehållet i bunken. Rör om och täck över bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.

2
Smula 1 pkt jäst (50 g) i en skål och rör ut med 5 dl ljummet vatten (37°) och 1/2 dl flytande fett. Blanda detta med det skållade mjölet, salt och stött brödkrydda. Arbeta in grahamsmjöl och 2 dl rågsikt. Ställ degen att jäsa i ca 60 minuter när den känns smidig och slät.

3
Strö över ytterligare 1 dl rågsikt och arbeta ihop degen efter jäsningen. Tillsätt mer rågsikt tills degen kan hanteras och skrapa sedan ned den på mjölat bord. Dela upp degen i två delar och forma två längder. Lägg dem på plåt och nagga bröden med gaffel. Låt dem jäsa i 45 minuter och grädda sedan i 175° varm ugn i knappt 60 minuter. Låt bröden kallna i bakduk. De kan frysas.

Scroll to Top