Du behöver
- 4 dl grovt rågmjöl
- 2 dl kruskakli
- 7 dl kokande vatten
- 50 g jäst
- 0.5 dl flytande fett
- 1 msk salt
- 2 tsk brödkrydda (anis och fänkål)
- 1.5 l grahamsmjöl
- rågsikt +1 dl
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Börja med att mäta upp rågmjöl och kruskakli i en bunke. Koka upp vatten och häll bubblande hett över innehållet i bunken. Rör om och täck över bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur till nästa dag.
2
Smula 1 pkt jäst (50 g) i en skål och rör ut med 5 dl ljummet vatten (37°) och 1/2 dl flytande fett. Blanda detta med det skållade mjölet, salt och stött brödkrydda. Arbeta in grahamsmjöl och 2 dl rågsikt. Ställ degen att jäsa i ca 60 minuter när den känns smidig och slät.
3
Strö över ytterligare 1 dl rågsikt och arbeta ihop degen efter jäsningen. Tillsätt mer rågsikt tills degen kan hanteras och skrapa sedan ned den på mjölat bord. Dela upp degen i två delar och forma två längder. Lägg dem på plåt och nagga bröden med gaffel. Låt dem jäsa i 45 minuter och grädda sedan i 175° varm ugn i knappt 60 minuter. Låt bröden kallna i bakduk. De kan frysas.