10–12 bitar
Du behöver
Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg
50 g mjukt smör
1 dl vetemjöl
Fyllning:
1 kg äpplen, ca 5 stycken
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk kanel
1 dl sultanrussin
2 msk rom, t ex Meyer
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Ugn: 200º
Gör så här
1
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smöra formen.
2
Mixa mandelmassa, ägg, smör och mjöl till en slät smet i matberedaren med kniven monterad. Häll smeten i formen och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.
3
Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, kanel, sultanrussin och mörk rom. Låt sjuda på svag värme tills äpplena är mjuka.
4
Lägg äppelfyllningen ovanpå mandelmassebotten. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa tills marängsmeten blir seg och blank. Klicka eller spritsa toppar över hela ytan. Grädda ca 12 minuter i mitten av ugnen. Passa så att inte ytan blir för mörk.
5
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp på tårtfat. Servera äppeltårtan med t ex vaniljglass.