Svampsoppa med oststänger

Denna lena soppa, gjord på färsk svamp som fått extra smak av ädelost och en skvätt portvin, är en ren njutning. Servera soppan med lättgjorda oststänger av smördeg.

Du behöver

  • 1 st gul lök hackad
  • 200 g svamp t ex champinjoner, karljohansvamp eller trattkantareller, skivad
  • 2 msk smör
  • 2 msk idealmjöl eller vetemjöl
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 7.5 dl vatten
  • 2.5 dl grädde 36 %
  • 2 msk portvin rött
  • 50 g ädelost
  • salt svartpeppar
  • 2 msk persilja och citrontimjan

Oststänger:

1 st smördeg 250 g
1 st ägg uppvispat
2 dl lagrad ost t ex prästost, riven

Ugn: 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Fräs lök och svamp i smör i en gryta tills smöret är genomskinligt igen.

2
Strö vetemjöl eller idealmjöl över svampen. Smula ner buljongtärningen och rör om. Späd med vatten, grädde och portvin. Rör under tiden soppan kokar upp. Låt den sedan sjuda 20 minuter. Rör om då och då.

3
Smaksätt soppan med smulad ädelost. Salta och peppra. Strö över persilja och citrontimjan.

4
Rulla ut smördegen och pensla den med uppvispat ägg. Strö över osten och tryck fast den med handflatan. Sporra remsor och vrid dem till spiraler. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, ca 8-10 minuter.

Scroll to Top