Getostpaj med prosciutto

Att toppa en god paj med lite pinjenötter blir som pricken över i:et!

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 1.5 dl ost mellanlagrad, riven
  • 3 dl vetemjöl
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st purjolök
matfett
1 st kronärtskocka
1 st grillad paprika strimlad i olja
300 g chèvre
125 g kesella
3 st ägg
1.5 dl mjölk

Garnering:

1 näve rucolasallad
12.5 st cocktailtomater
12.5 st oliver urkärnade
2 msk olivolja
2 tsk hallonbalsamico
80 g prosciutto
50 g pinjekärnor torrostade

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfett och ost i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Svep in den i folie och låt den ligga kallt ca 1 timme.

2
Tryck ut degen i en pajform och nagga bottnen. Låt pajskalet stå kallt ca 15 minuter för att sedan förgrädda det mitt i ugnen ca 10 minuter.

3
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Låt kronärtskocka och paprika rinna av. Skär chèvren i ca 6 skivor.

4
Lägg purjolöken i botten på det förgräddade pajskalet och fortsätt med paprika och kronärtskocka. Lägg ostskivorna ovanpå.

5
Rör ut Kesellan med ägg och mjölk. Häll det över pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

6
Blanda salladen med halverade tomater och oliver. Droppa över olja och vinäger. Toppa pajen med salladen och lägg skinkan runt om. Strö över pinjekärnorna.

Scroll to Top