Kräft- och laxpaj

Inte bara god, den blir riktigt snygg också!

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g kallrökt lax
1 st kräftstjärtar ask i lag
3 msk hackad gräslök
100 g ost lagrad i tärningar
3 st ägg
1 dl kesella
2 dl mjölk
salt och peppar
1 st sparris liten burk grön

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 6 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och nagga bottnen. Låt stå kallt ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.

2
Tärna laxen och låt kräftstjärtarna rinna av. Fördela kräftstjärtar och lax i det förgräddade pajskalet, men spara några kräftstjärtar till garnering. Strö över gräslök och osttärningar.

3
Vispa samman äggen med Kesella, mjölk, salt och peppar. Häll det över pajskalet. Låt sparrisen rinna av väl. Lägg dem som ett hjul över pajen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen har fin färg. Lägg några kräftstjärtar i mitten.

Scroll to Top