Portionspajer

Dessa småpajer passar fint som förrätt eller till en lättare middag, gärna tillsammans med en god sallad.

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kesella kall

Fyllning:

150 g broccolibuketter
150 g skinka rökt
2 dl riven ost
4 st ägg
1 st burk crème fraîche
chili med sweet
1 dl mjölk
salt och peppar

Garnering:

1 st äpple
timjan

Ugn: 225°

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt Kesella och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 1 timme. Tryck ut degen i 6 portionsformar, och nagga bottnarna. Låt pajskalen vila kallt ca 30 minuter. Förgrädda dem sedan mitt i ugnen 8–10 minuter.

2
Koka broccolin några minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av väl. Strimla och tärna skinkan. Fördela broccoli och skinka i de förgräddade pajskalen. Strö över osten.

3
Vispa samman äggen med crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

4
Kärna ur äpplet och skär det i tunna klyftor. Stek dem lätt i lite matfett. Garnera pajerna med äppelklyftor och lite timjan.


Kommentar:
Har du inte portionsformar går det lika bra att använda en större pajform, men då behöver pajen en längre stund i ugnen.

Scroll to Top