Senapsgratinerad strömming med västerbottenspuré

Vår fotograf Fredriks favorit!

Du behöver

  • 600 g strömmingsfilé
  • 2 msk fransk senap
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 st gula lökar
  • matfett

Västerbottenspuré:

1 kg potatis mjölig
2.5 dl mjölk
2 msk smör
3 dl västerbottensost riven
salt och peppar

Servera med:

gröna ärter

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka strömmingsfiléerna. Klipp bort ryggfenan. Lägg samman dem två och två. Bred senap på båda sidorna.

2
Blanda samman ströbrödet med salt och peppar. Vänd strömmingsfiléerna i det. Låt dem ligga och torka ca 20 minuter.

3
Skala och skiva löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett.

4
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Späd med varm mjölk och smör. Arbeta moset luftigt. Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.

5
Stek strömmingen på båda sidorna i lite matfett tills ytan blir knaprigt brun och fisken är genomstekt, 3–4 minuter på varje sida.

6
Toppa fisken med nystekt lök och bjud västerbottenspuré och gröna ärter till.

Scroll to Top