Du behöver
- 1 pkt jäst (50 g)
- 4 dl vatten
- 0.5 dl flytande fett (motsvarande 50 g smält fast fett)
- 1 msk fiberhusk
- 125 g kesella färskost
- 1 tsk salt
- 1 st ägg hälften i degen, hälften att pensla med
- 11.5 dl glutenfri mjölmix
- 2 tsk kummin bör stötas något
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke och rör ut med det ljumma degspadet. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2
Blanda i färskost, salt, ett halvt uppvispat ägg och ¾ av den glutenfria mjölmixen. Arbeta degen väl och låt jäsa i övertäckt bunke i omkring 30 minuter.
3
Pudra över degen med 1 dl mjölmix och arbeta samman. Tillsätt ytterligare mjölmix tills du får en deg som kan arbetas på bordet.
4
Skrapa ned degen på bordet, som först har pudrats med mjölmix. Forma degen till en längd, dela den i två halvor och rulla ut varje halva så att du kan dela dem i 10 bitar vardera.
5
Rulla ut till fingertjocka längder och forma till kringlor så att ändarna kommer under. Låt jäsa på plåten under bakduk i 20–25 minuter.
6
Pensla med resten av ägget och strö på kummin.
7
Grädda mitt i ugnen till lagom färg ca 14 minuter. Låt kallna under bakduk. Kringlorna kan frysas.