Mustig rostbiff med kryddig fruktsås

Laga en riktigt mustig stek med generös storlek och smak. Du bräserar den i öl i en gryta där köttet får sällskap av mycket godsaker. Såsen blir ljuvlig!

Du behöver

  • 1 st rostbiff ca 1,8 kg
  • salt svartpeppar
  • bindgarn
  • 2 msk smör
  • 1 st gul lök klyftad
  • 2 st vitlöksklyftor krossade
  • 50 g bacontärningar
  • 1 st palsternacka i bitar
  • 1 st morot i bitar
  • 1 bitar rotselleri i bitar
  • 1 st äpple i bitar
  • 4 st dadlar urkärnade
  • 0.5 dl sirap
  • 1 st kanelstång
  • 1 st kryddtimjan eller 2 tsk torkad
  • 1 st lagerblad
  • 3 dl öl ljust

Sås:

sky silad och passerad
2 dl grädde
1 msk citron pressad saft
salt och peppar
2 msk maizena brun redning
100 g röda druvor halverade och kärnfria
minitomater delade
svarta oliver urkärnade
färsk timjan

Ugn: 200–225º

Gör så här

1
Torka av köttet krydda med salt och peppar. Bind upp köttet med bindgarn för att få en jämnare form och stekning.

2
Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Tillsätt lök, vitlök och bacon och låt det fräsa med en stund. Lägg rotfrukter, äpple, dadlar, sirap, kanel, timjan och lagerblad i grytan vid sidan om köttet.

3
Sätt i en stektermometer i mitten av köttet. Späd med öl och bräsera köttet på svag värme under lock, tills innertemperaturen är 70º. Vänd steken en gång under bräseringen. Lyft upp steken, ta bort bindgarnet och låt sedan steken vila ca 10 minuter innan du skivar köttet.

4
Sila skyn och passera grönsaker och frukt genom en trådsil. Koka upp skyn och späd med grädde. Red av med brun redning under omröring. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Tillsätt druvorna och låt såsen bli het. Servera köttet med sås, ugnstekt potatis och kokta grönsaker.

5
Lägg ner morötter och rotselleri i grytan och låt den puttra ca 15 minuter. Tillsätt purjolök och korv. Låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter eller tills köttet är mört. Bjud grytan tillsammans med kokt potatis eller ris.

6
Sätt in köttet i 100° varm ugn när ni sätter er till bords. Köttet behöver ca 15 minuter för att bli mediumstekt, ca 60° innertemperatur.

7
Lägg en skiva ankleverpastej på filén vid serveringen. Toppa med hackade svarta oliver. Servera med kokta haricots verts och paprikatärningar, madeirasåsen och mandelpuckarna.

Scroll to Top