Pide – turkisk pizza (från Yesim i Uppsala)

Det här är en traditionell maträtt vi äter i Turkiet väldigt ofta. Gott med yoghurtdricka, ayran, som vi gör hemma (turkisk yoghurt, vatten, salt).

Du behöver

  • 1.25 dl vetemjöl
  • 0.25 dl hett vatten
  • 1 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt

Fyllning:

4 msk köttfärs
1 st gul lök
1 st tomat (finhackad)
0.5 st persilja (hackad)
salt
cayennepeppar

Ugn: 200 grader

Gör så här

1
Lös jästen i varmt vatten, blanda med mjöl och salt. Låt det jäsa i 20 min.

2
Kavla ut degen till en oval kaka. Blanda samman tomat, persilja och lök, tillsätt köttfärsen och kryddor.

3
Lägg fyllningen på degen. Vik in sidorna. Grädda den i ugnen i 200 grader tills piden fått fin färg.

4
När piden är klar, smörj litet smör på kanterna.

Scroll to Top