Kalv- eller fläskfilé mentenôn (från Yngve i Norrköping)

En mycket god rätt att bjuda på när vänerna kommer.

Du behöver

  • 1 st fläskfilé eller kalvfilé
  • 2.5 st burk champinjoner
  • 4 msk senap
  • 3 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g kokt skinka
  • 1 st äggula
  • ost skivad
  • vitpeppar eller svartpeppar

Ugn: 250 grader

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader.

2
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och bryn det i en stekpanna så det får färg. Lägg över köttet i en ugnssäker form
och krydda med svartpeppar.

3
Hacka svampen, skär skinkan i bitar. Bryn svampen och skinkan, tillsätt ketchup och rör om. Tillsätt ½ dl grädde, rör om. Låt puttrra en stund och smaka av med vitpeppar och salt.
Bred ut smeten över köttet.

4
Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjöl, rör om, tillsätt mjölk och grädde. Låt såsen koka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulan, rör om och häll såsen över köttet i formen. Täck hela formen med ostskivor.

5
Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med ris och grönsallad.

Scroll to Top