Älgstek med sås (från Mona i Långträsk)

Alla som jag bjudit på denna rätt älskar den. Servera den gärna med potatis, stekt i ugnen eller kokt. Man kan även använda annat kött - fläskfilé, oxfilé eller annan stek av gris eller nöt.

Du behöver

  • 600 g älgstek
  • 400 g champinjoner färska
  • steksky
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • maizena brun redning
  • 150 g riven ost

Ugn: 150 grader, 225 grader

Gör så här

1
Salta och peppra steken och lägg den i en stekpåse. Stek i ugnen på 150 grader i 2,5 timme.

2
Ta vara på skyn när du tar ut steken ur ugnen; den ska användas till såsen.

3
Låt steken kallna och skär sedan tunna skivor och lägg i en ungsäker form.

4
Skiva svampen och stek den i lite margarin, häll på skyn och grädden och låt såsen koka upp. Strö över brun redning tills såsen tjocknar något. Salta och peppra lätt.

5
Häll såsen över det skivade köttet och strö den rivna osten på. Sätt in i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter eller tills osten fått lite färg.

6
Servera med potatis och grönsallad.

Scroll to Top