Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2 dl lättmjölk
- 7 dl vetemjöl
- 0.5 dl sötningsmedel eller vanligt socker
- 1 krm salt
- 1 dl havrekli
- 100 g smör eller margarin
- 1 st äggula
Fyllning:
2 st äpplen (2 dl rasp)
1 msk sötningsmedel strö-
2 tsk kanel malen
Pensling:
äggvita lätt uppvispad
Ugn: 200°
Det här behövs till 1 lång eller 2 mindre:
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen med mjölken som först har värmts till 37°. Tillsätt 6 dl av mjölet och övriga ingredienser till degen.
2
Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
3
Tillsätt det resterande mjölet och arbeta ihop degen efter jäsningen.
4
Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop så att skarven kommer under.
5
Flytta över längden till en plåt. Dela den i två bitar om du vill. Skåra ovansidan med en vass kniv och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
6
Pensla med äggvitan och grädda på andra falsen nerifrån i ca 25 minuter. Låt kallna under bakduk. Kan frysas.
Att använda flytande fett i degspadet går bra, men eftersom vi vet att resultatet också blir utmärkt om fettet arbetas in i degen låter vi dig pröva!