Äppellängd

Du behöver 0.5 pkt jäst (25 g) 2 dl lättmjölk 7 dl vetemjöl 0.5 dl sötningsmedel eller vanligt socker 1 krm salt 1 dl havrekli...

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2 dl lättmjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 0.5 dl sötningsmedel eller vanligt socker
  • 1 krm salt
  • 1 dl havrekli
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st äggula

Fyllning:

2 st äpplen (2 dl rasp)
1 msk sötningsmedel strö-
2 tsk kanel malen

Pensling:

äggvita lätt uppvispad

Ugn: 200°

Det här behövs till 1 lång eller 2 mindre:

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen med mjölken som först har värmts till 37°. Tillsätt 6 dl av mjölet och övriga ingredienser till degen.

2
Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

3
Tillsätt det resterande mjölet och arbeta ihop degen efter jäsningen.

4
Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop så att skarven kommer under.

5
Flytta över längden till en plåt. Dela den i två bitar om du vill. Skåra ovansidan med en vass kniv och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.

6
Pensla med äggvitan och grädda på andra falsen nerifrån i ca 25 minuter. Låt kallna under bakduk. Kan frysas.


Kommentar:
Att använda flytande fett i degspadet går bra, men eftersom vi vet att resultatet också blir utmärkt om fettet arbetas in i degen låter vi dig pröva!

Scroll to Top