Lussekatter med Kesella

Du behöver 50 g jäst 125 g smör eller margarin 5 dl mjölk 3% 250 g kesella lätt 1.5 st saffran påsar 1 3/4 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 125 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk 3%
  • 250 g kesella lätt
  • 1.5 st saffran påsar
  • 1 3/4 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 18.5 dl vetemjöl

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
russin

Ugn: 225º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

3
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl.

4
Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Dela varje bit och rulla ut till längder, ca 18 cm. Lägg samman längderna två och två och snurra ändarna. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter eller tills bullarna har fått fin färg och känns torra.

6
Låt lussekatterna kallna på galler under duk. De går bra att frysa.

Scroll to Top