Du behöver
- 50 g jäst
- 7 dl mjölk
- 1 dl ljus sirap
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk salt
- 10 dl rågmjöl fint
- 7.5 dl vetemjöl
- 150 g lingon frysta
Pensling:
ägg
Ugn: 200°
Det här behövs till 3 bröd:
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, rumsvarmt smör i klickar, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 3 dl till utbakningen.
3
Arbeta degen väl, gärna i assistent, tills degen släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
4
Arbeta in lingon och resten av mjölet i degen och dela den i tre bitar. Forma bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta i 45 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 30 minuter.