Lingonbröd

Ett härligt, saftigt julbröd med fin rågsmak.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 7 dl mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 10 dl rågmjöl fint
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 150 g lingon frysta

Pensling:

ägg

Ugn: 200°

Det här behövs till 3 bröd:

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt sirap, rumsvarmt smör i klickar, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 3 dl till utbakningen.

3
Arbeta degen väl, gärna i assistent, tills degen släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

4
Arbeta in lingon och resten av mjölet i degen och dela den i tre bitar. Forma bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta i 45 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 30 minuter.

Scroll to Top